Vær en kritisk forbruger

Inden du går i gang, bør du undersøge markedet grundigt med hjælp fra familie, fagfolk eller fx Buen. Hvad koster det? Hvor mange penge vil du bruge, før du synes det er for meget. Tal på forhånd med behandleren om det økonomiske – og om dine forventninger.

Hvor mange behandlinger vil du modtage, før du stopper op og ser på virkningen og beslutter, om du vil fortsætte?

Du skal også være kritisk over for de alternative behandlere. Møder du en behandler, der via en “standard-kur” mener at kunne helbrede alt og alle og som ikke bruger tid på at undersøge hvordan netop dit sygdomsbillede ser ud, bør du tænke dig om en ekstra gang. Sådan arbejder en holistisk orienteret behandler nemlig ikke. Nogle kan også fortælle om “epokegørende” videnskabelige teorier og resultater, men de holder sjældent vand. Det videnskabelige står for behand-lerens egen regning.

Kan du ikke mærke bedring/ændring efter nogle få måneder, bør du overveje at stoppe behandlingen. Det bedste vil være, hvis du hos lægen kan få foretaget målinger (blodprøver, vævsprøver, røntgenbilleder) som klart kan vise, om der er sket noget. Desuden skal du være opmærksom på bivirkninger og ikke tøve med at fortælle behandleren om dem. Der er nemlig stor forskel på hvem der tåler hvad, fx når det gælder kostterapi.